Exceptional Female leaders: Kitty Smeeten van Hands off My Chocolate

blog - 6 min.

Kitty is hét voorbeeld dat je je dromen moet volgen, bij een goed idee voor een onderneming. Verslaafd aan chocolade, richtte ze een eigen merk op. Met succes, het aantal verkooppunten blijft groeien. Haar geheim? Een leergierig, creatief team.

The Next Women

“Via Marleen Basart van Bites we love kwam ik terecht bij The Next Women. Sinds kort ben ik platinum member en van plan daar veel gebruik van te maken. Ik vind het prettig dat het functioneel netwerken is, zo ben ik benieuwd naar de training op het gebied van fundraising. En TNW prijst de prestatie van vrouwelijke ondernemers, onder andere met de Top 100, daar ben ik ook helemaal voor. Het ondersteunen van vrouwelijke ondernemers, elkaar bewust opzoeken, vind ik belangrijk. Er moeten meer vrouwen op hogere posities terechtkomen en ik erger me er enorm aan dat we nog stééds met een loonkloof kampen. Vrouwen verdienen het om voor zichzelf te kunnen én durven kiezen. Dit voeren we bij Hands off my Chocolate door binnen ons team en onze productiemethoden. Zo steunen we met het Cocoa Horizons-programma vrouwelijke boeren in Afrika. Ze krijgen trainingen en we proberen een sneeuwbaleffect te bereiken. Als één vrouw een stuk land krijgt van haar man en leert hoe ze daar bananen en pepers verbouwd, kan zij dat weer aan andere vrouwen doorgeven. De vrouwen in kwestie zijn zo trots op zichzelf, prachtig om te zien.” 

 

Leergierig

“Het is voor mij geen doel op zich, om alleen vrouwen om me heen te verzamelen. Gelijkwaardigheid vind ik het belangrijkste. Maar feit is dat we momenteel één man hebben op zeven vrouwen in de organisatie. Ik werk graag met zelfstandige, flexibele mensen. Nieuwe werknemers geef ik altijd het boek ‘Ontdek je sterke punten’. Daar staat een test in, waar je vijf sterkste punten uitkomen, die hangen we vervolgens aan de muur. Bij vrijwel iedereen staat ‘leergierig’. Je moet er ook tegen kunnen, meedraaien in een hectische organisatie die zó in ontwikkeling is. Het is belangrijk dat iedereen een goed gevoel krijgt bij het merk, zo willen we bijvoorbeeld niet te girly zijn zoals je vaak ziet bij chocolade. Eenmaal ingewerkt wil ik graag dat mensen met hun eigen ideeën komen. Zo voegen we allemaal waarde toe aan de organisatie. In coronatijd hebben we harder gewerkt dan ooit. Als je ziet wat we de aardbol allemaal aan doen… Het is zó belangrijk om sustainable te werken en je product chain traceerbaar te maken. Afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld een vegan-lijn gelanceerd. Iets dat we al lang van plan waren, konden we nu als eerste binnen het Cocoa Horizons-programma realiseren.” 

 

Leidinggeven

“Ik zie mezelf als een faciliterende leidinggevende. Door mijn ondersteuning, stel ik anderen in staat om hun werk goed te doen. We hebben jonge mensen in het team, waar ik veel tijd in stop. Een open cultuur vind ik ook belangrijk. Fouten maken is geen probleem, maar ik wil ze wél horen zodat we ervan kunnen leren. Ook een groot voordeel van een eigen bedrijf: je kunt het organisatorisch en qua bedrijfscultuur inrichten zoals je wilt. Zo vier ik graag successen. Als we iets moois bereiken, draaien we aan ons Rad van Fortuin. Je komt dan terecht op bijvoorbeeld ‘friet voor lunch’ of ‘huispakkendag op kantoor’.” 

 

Innovatie

“Ik kom uit de wereld van de multinationals en heb onder andere voor Nestlé, Honig en Pepsico gewerkt. Heel leerzaam, net als het innovatiebureau waar ik daarna terechtkwam. Wel vond ik het lastig dat we toffe concepten bedachten, waarvan je voortdurend af moest wachten of het bedrijf in kwestie er ook echt iets mee deed. ‘Iets’ doen met chocolade was altijd een droom, ik ben daar echt verslaafd aan. Op een gegeven moment dacht ik: nu is het mijn moment. Volgens mij heb je oprechte passie nodig voor je business, om het verschil te kunnen maken. Voor jezelf durven kiezen zit ook in onze producten. Hands off my chocolate als naam is daar ook op geinspireerd, het idee van: dit is mijn moment en dat pakt niemand me af. Daarom staat op elk rondje chocolade ook het woord ‘mine’. Voor vrouwen is het belangrijker om dat te benadrukken, we zijn eerder dan mannen geneigd onszelf weg te cijferen voor anderen. Zo zonde! Je bent echt zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk. Mijn lijfspreuk is niet voor niks ‘if you can dream it, you can do it’. Ik vind het heerlijk om zelf dingen te bedenken én uit te voeren. We ontwikkelen producten voor de massa, die tegelijkertijd innovatief zijn. Vandaar wilde ik ook graag die vegan-lijn maken. Zoiets opzetten en eindeloos proeven om te zorgen dat je geen concessies in smaak en prijs hoeft te doen: het allerleukste dat er is.” 

 

Seksisme

“Sommige leveranciers denken nog clichématig over vrouwelijke ondernemers. Eentje zei laatst tegen me: ‘Je bedrijf is een baby en moet nu een kleuter worden.’ Ik kan me niet voorstellen dat hij die beeldspraak bij een mannelijke ondernemer had gebruikt. Ook irritant dat hij zich op deze manier bemoeide met hoe ik mijn eigen organisatie run. Dat had ik pas ná het gesprek echt door, anders had ik er on the spot wat van gezegd. Ik ben bang dat veel vrouwelijke ondernemers regelmatig machogedrag meemaken. Zorgen dat het je niet raakt, is soms lastig. Het gaat steeds beter op het vlak van emancipatiea, maar nog steeds te langzaam naar mijn smaak. Want als een kind onverwachts ziek is, hoe vaak zou een man dan eerder vertrekken van zijn werk om het op te gaan halen van school..?”

 

Advies

“Mensen geven altijd feedback vanuit hun eigen referentiekader. Als je onderneemt en je concept voorlegt aan anderen, kun je goede tips en adviezen gebruiken. Wel is het belangrijk om die te filteren, want mensen doen dat altijd vanuit hun ervaring en kennis. Iemand die luxe goederen verkoopt, zal je in die richting proberen te krijgen. En iemand in de communicatie, adviseert je om daar meer aandacht aan te besteden. Dat is niet erg, maar wel handig om je te realiseren. Doe aan cherry picking bij adviezen en luister naar de goede tips waar jij je ook ok bij voelt. Je bent immers zelf de enige die precies weet wat jij wil. Houd daaraan vast en geloof erin. En ook handig: stel duidelijke deadlines voor jezelf. Mijn bedrijf ging vliegen toen ik eenmaal had bedacht: in september 2013 wil ik bij Albert Heijn in de schappen liggen. Zo’n strak doel motiveert en inspireert, ook bij leveranciers. Het werd oktober, maar goed, dat was ik ook heel tevreden mee.” 

Latest posts